Enestående Familier

Skogstur hst 08 003

Det er mange voksne som lever alene sammen med et eller flere barn. Voksne som lever alene med barn i Vestfold, Telemark, Østfold, Hordaland, Oslo-området og Trøndelag møtes i regi av IOGT mange helger i løpet av året.

Du kan lese mer om Enestående familier på nettsiden til prosjektet www.eneståendefamilier.no. På nettsiden finner du  aktivitetsoversikt og mulighet for å registrere deg slik at du blir invitert til arrangement der du bor. Enestående familier har også egen side på Facebook.

Noen ganger deler vi noen få timer sammen og aker akebrett, spiller bowling, har hobbyverksted eller drar på fisketur. Andre ganger er vi sammen hele helga på hyttetur eller sommerleir. Noen av gruppene våre har vært i aktivitet i flere år, andre steder er vi helt i oppstartsfasen. Vi håper å starte opp flere slike grupper også andre steder i Norge. De fleste av oss kjenner ikke hverandre fra før overhode. Gruppa "Enestående familier" inviterer flere voksne med barn til å bli med dem. Her kommer det med nye folk hele tiden, så ikke vær redd for å være med selv om du ikke kjenner noen andre som kommer

Enestående familier utvikles, ledes og drives i det daglige av IOGTs regionkonsulent i Sør, Trude Sletteberg. Henne får du tak i på regionkontoret på tlf: 33 45 32 27 eller på epost til trude.sletteberg@iogt.no.

Hun forteller entusiastisk at IOGT med opplegget vil bidra til at foreldre kan senke skuldrene samtidig som de bygger gode nettverk rundt familiene sine. I helgene samler vi barn og foreldre til rimelige, morsomme og hyggelige tiltak. IOGT gleder seg over å kunne tilby vanlige og uvanlige helgeaktiviteter til helt vanlige og uvanlige enestående familier. IOGT vil nemlig gjerne bidra til gode helgeopplevelser for barn og voksne. Skal man få bygget nettverk ut av dette, er det selvsagt et poeng at man møter opp flere ganger, men dette er også et tilbud man kan droppe innom sporadisk. Vi har egen aktivitetskalender på nettet, sender arrangementsmail til alle som registrerer seg gratis på nettsida www.eneståendefamilier.no og har også egen facebookside der vi gir beskjed om arrangement. Hvem som helst kan henge seg på tilbudet underveis i løpet av året.  På Facebook-sida finnes mange bilder fra samlingene rundt i landet.

Det kan være en blandet opplevelse for noen familier når "kjernefamiliene" rundt en reiser av sted til sine helgeaktiviteter, forklarer Sletteberg. IOGT velger derfor å legge sine samlinger for enestående familier på lørdagene eller søndagene litt utpå dagen. Som oftest gjør vi morsomme ting sammen med barna, andre ganger arrangerer vi for eksempel gjøglerkurs for barna og en annen type kurs for oss voksne samtidig i hver sine rom, forteller Sletteberg. Slik kan foreldrene få spennende påfyll i sine liv, samtidig som barna blir tatt godt vare på rett i nærheten.

Vi prøver å få hjelp til å finansiere det vi finner på slik at økonomi ikke skal være noe hinder for å delta. Vi tilbyr mange ulike aktiviteter i løpet av året. Hva vi skal finne på fra gang til gang, er i stor grad opp til de familiene som blir med, forteller Sletteberg. Så langt har korte turer ut i naturen med innlagt grilling vært populært. Vi har også bowlet, vært i svømmehallen, gått på skøyter, vært på hyttetur, hatt juleverksted, vært i akebakken, klatret oss svette i en klatrepark og kost oss i fornøyelsesparken Tusenfryd.

- Vi er veldig opptatt av at deltakerne skal få prege tilbudet og ønsker særlig nye medlemmer og medspillere i IOGT rundt omkring i landet velkommen. Vi skaper noe sammen som voksne og barn vil ha, sier hun. Sletteberg regner med at de fleste av dem som oppsøker dette tilbudet ikke kjenner de andre som kommer. I Enestående familier legger man derfor stor vekt på at deltakerne skal bli raskt kjent. Hun forteller at folk kan bli med når de har lyst og anledning en helg, men kan bruke helgene til andre ting når det passer bedre. Dette skal være lettvint og moro å være med på. Så langt ser det ut som om tilbudet slår godt an og oppleves inkluderende. De fleste som har vært med en gang kommer igjen, og mange tar med seg folk de kjenner neste gang.

  • Tips ein ven
  •  Skriv ut