Erfaringer fra en verver

Trond Aasland har stått på stand og vervet medlemmer i Notodden mange ganger de siste årene. Vi møtte han rett etter en av disse dagene, og spurte hvordan det hadde gått.
- Det var visst ikke mer enn 5-6 plussgrader, men likevel ville folk smake på drikkevarene våre. Det virkelig positive var at det er lett å få i gang en samtale med folk. Det er mange måter en kan innlede en samtale på, og for å slippe å tenke at en gjentar seg selv, kan det være bra å variere - nærmest utfordre seg selv. Enklest var det å holde fram et plastbeger med "Fri" - og spørre: "Har du lyst til å smake på denne?" Mange har da umiddelbart lyst til dét, stopper og tar begeret. Andre spør: "Hva er dét?"

- Og hva svarer du da?

- Jeg svarer for eksempel at dette er en drikk som er "helt uten bivirkninger". I blant sier jeg at det finnes en del andre drikkevarer som har bivirkninger - og at vi i IOGT forsøker å gjøre noe med det... Men det mest vanlige er at vi først veksler noen ord rundt hvor godt denne sprudlende drikken smaker. Allerede her ligger en mulighet til å gå rett på sak og fortelle at vi i IOGT holder oss til drikker uten bivirkninger. Ellers er det nesten alltid et godt grep å spørre direkte: "Kjenner du til IOGT?"

- Er det mange som kan gi et bekreftende svar?

- Ja, flere enn jeg hadde forestilt meg. Og enda bedre; de som forbinder noe med IOGT, oppfatter oss positivt - nærmest uten unntak. Folk synes også det er bra at vi viser oss fram. Derfor er det helt unødvendig å innlede vanskelige diskusjoner for å overbevise.... Det er de som signaliserer interesse for oss, som vi skal bruke tid på. Alt vi trenger å få fram, er at vi er engasjert i forebyggende arbeid, at vi kan tilby et rusfritt fellesskap og at vi har mange gode prosjekter, også for dem som har fått problemer på grunn av rus. Vi kan også nevne at vi er en fredsorganisasjon. Gjennom hele samtalen må vi ta vare på og bygge oppunder en god stemning. Sånn sett er det artig å se hvordan et lite beger med sprudlende drikke kan sikre en god start. Klarer vi å bruke litt humor, så er det sterkt å anbefale!

- Hvordan virker materiellet IOGT har laget?

- Folk ser både våre roll-ups og budskapene på dem, de ser en IOGT-parasoll og en stand. Alt dette virker moderne og tiltalende - signaliserer at IOGT er her nå og for framtida. Vi behøver ikke være så raske med å dele ut vervebrosjyren. Etter en samtale på et minutt eller tre over et glass "Fri", kan det være greitt å si: bli med bort hit, så skal du få en brosjyre og så kan vi snakke litt mer om hva vi kan tilby deg.

- Er det lett å holde på interessen?

- Det er i alle fall viktig å holde på folks oppmerksomhet. Derfor fungerer alt mye bedre når vi er minst to sammen på en stand. Én kan innlede en samtale, den neste kan overta og føre samtalen inn på medlemskap eller å bli en av våre medspillere. Det er ikke til å underslå at hvis en samtale og et møte mellom mennesker som varer noen minutter, skal føre til et resultat, så må vi også vite at mennesker består av følelser og fornuft - i en uendelighet av ulike blandinger. Derfor betyr det mye hva slags ord vi bruker. Noen ord kan bli for strevsomme. Jeg har lagt til side ord som "godtemplar" og "avholdsbevegelse". Vi må prøve å snakke hverdagslig og lett forståelig.

- Hva har du lært av å være med på verving?

- At dette er en erfaring som alle som ønsker ny vekst for IOGT bør unne seg. Uvant - ja - men ingenting å engste seg for. Og er det med en som har erfaring, så gir også det en trygghet. Det er også viktig å ha litt struktur på hvordan vi arbeider. Vi bør ha tenkt gjennom alt vi ikke skal gjøre. Det er bedre å bryte av en samtale som ikke kan ende positivt enn å tape tid. Opptrer vi litt profesjonelt, så kommer resultatene - og det er hele tida en fin oppmuntring til å fortsette. Det mest givende er å oppleve at så mange flere enn oss ønsker mer rusfrie omgangsformer og et varmere samfunn. Svært mange gir uttrykk for bekymring når det gjelder barn som vokser opp i hjem med rus, ungdom som tidlig begynner å ruse seg, mennesker som ikke klarer å fylle fritida med noe meningsfylt. Her er virkelig mange veier inn til å skape interesse for det IOGT arbeider med.


Hørt på verving:
”Eg vaks oppe i ein heim med mykje fyll, men eg har klara meg bra likevel, og no er det vel på tide at eg blir medlem i IOGT.” (Kvinne i 50-åra) .

”Ja, jeg vil være medlem. Du skjønner, jeg har mista to brødre”. (Mann i 30-åra)
  • Tips ein ven
  •  Skriv ut