Hvit Jul

Hvit Jul er en kampanje som skal mobilisere til lokalt ruspolitisk engasjement gjennom å oppfordre til rusfrihet i samvær med barn under julens helligdager. Kampanjen gjennomføres av IOGT i samarbeid med IOGTs Juniorforbund og Juvente.

Hvit Jul ble på 90-tallet gjennomført som et norsk, og senere et fellesnordisk, prosjekt innen IOGT-bevegelsen. Vår søsterorganisasjon i Sverige, IOGT-NTO, i samarbeid med Junis og UNF, har videreutviklet Hvit Jul (på svensk: Vit Jul) til en helhetlig og grundig kampanje for lokal mobilisering av medlemmer, politikere og nærmiljø med et fokus på rusmidler og barn.

Kampanjen spisser et budskap som utenforstående opplever som positivt og relevant, og som mange politikere på lokalplanet ønsker å slutte opp om, blant annet gjennom kampanjens ”Hvit-jul-kontrakt” og tilslutningsliste på internett. Og fordi man gjennom kampanjen faktisk gjør noe konkret for barn som rammes av voksnes rusmisbruk.

Godt alkoholfritt i glassene

Epleblomsten
Det finnes mye godt å ha i glassene når man velger å feire med noen hvite – alkoholfrie - juledager. Her får du tips til hva du kan servere til julematen, og kanskje til mat resten av året også for den saks skyld.

Som vert bør du tenke gjennom at også alkoholfrie drikker som minner om alkohol kan oppleves som utrygge av barn, og tidvis av voksne. Vær derfor nøye på å formidle at det ikke er alkohol som serveres.

Mye norsk julemat inneholder mye salt og fett. Drikkevarene vi omtaler her skal hjelpe til med å løse opp og fordøye fettet. Alkohol inneholder nesten dobbelt så mye karbohydrater som sukker. Dermed er det et lurt valg også for vekta å velge alkoholfritt til julematen.